Monday, April 05, 2010

30:21


Dan di antara tanda-tanda (kebesaran)-Nya ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan Dia menjadikan di antara kamu kasih sayang dan belas kasihan. Sungguh pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah)bagi kaum yang berfikir. ar-Rum 30:21


salam... whaha.. it's been quite some time yah. nway, this Quranic verse came across our course (ehem ehem) many times.. indeed, it is a beautiful verse. short but concise. let's check the some of the translations (from my limited knowledge in arabic)..


ok, "Allah menjadikan pasangan2 dari jenismu sendiri", bukan setakat bermaksud manusia dgn manusia je, itu sgt la superficial. tp maksudnya lebih mendalam di mana pasangan itu adalah sempurna (insyaAllah) dalam beberapa komponen seperti akalnya, emosi/nafsu, fizikal/jasmani, dan roh/spiritual. tanpa salah satu daripada komponen ni, capekla institusi rumahtangga (ops, terkeluar jugak word ni, hehe. so now u know which course i went to)

nway, sambung. "li taskunuu ilaiha"... askunuu=suke/tenang/tenteram dan sewaktu dgnnya. buat apa Allah menciptakan pasangan? supaya manusia ni suka kpdnya.. bukan dibuat trofi, bukan juge anak patung ye yg boleh disepak terajang. hm.. gerun jugak dgr ustaz/ustazah cerita pasal keganasan rumahtangga.. nauzubillah..

"waja 'ala"= dijadikan/dibuat.. "bainakum"= antara kamu iaitu dalam konteks ni, suami isteri la, both, not either one je k. maka, di sini kiranya suami isteri tu berkongsi hidup bersama2 la.
"mawaddah wa rahmah"= kasih sayang dan belas kasihan. kalau sape yg belajar arab tu, mesti tau "wa" tu bermaksud dan. maka dgn ini, kena la ada perasaan kasih sayang DAN belas kasihan.. kalau xde salah satu tu, xde la gunanya.. contoh kasih sayang (mawaddah) yg senang xyah ada modal kecuali air liur je, adalah dalam bentuk panggilan yg istimewa khas utk suami atau isteri tu je. contoh paling best ialah daripada Rasulullah kita sendiri di mana baginda memanggil Saidatina Aisyah dgn nama Humairah, yg bermaksud (literally) perempuan yg berpipi kemerah2an.. kan ke best tu. hehe.. tp jgn lak kalu si isteri tu agak gelap kulitnya, pegi panggil Aswad plak, or si hitam. nak kena la tu. as an alternative, panggil la si hitam manis, sejuk sket hati dgr ye tak. hehe.. bab belas kasihan tu rasanya xyah la nk kupas byk2, paham2 je la ye =)


hmm.. tu je la kot nak share. all in all, kursus ni best! sijil lak valid for life. maka, sesiapa yg belum pegi lagi tu, pegi la, x rugi pun. tp it takes 2 days of ur weekend la. itu kena sacrifice sikit. n that is why i went there during my lo-ng holiday. i m quite sure that when i start working, i have no more time. ok? no speculation please, haha... jangan bagi sy stress. shhh...


owh, before i leave, ni ada checklist adakah anda/saya mampu utk berumahtangga? adakah anda/saya mampu dari segi
- fizikal
- emosi
- ekonomi (ni bab paling susah kot for the time being)
- sosial
- ILMU? both fardhu ain dan fardhi kifayah??
mampukah anda (dan saya)? tepuk dada, tanya selera =)



~ yup, it's april. n this was one of my projects, hehe

Labels:

3 Comments:

At 6:23 AM, Blogger LiTtLe SoLdieR oF aLmiGhTy said...

haha.. patut pon status FB tu ske april :P
kak farah.. sila jangan lupa jemput saya bila sampai waktunye :)

 
At 3:58 PM, Blogger frhyh said...

hehe.. a'ah.. tp keputusan nk g kursus ni pun agak mendadak. i registered like 4 days je prior to the course. spontan gile. :P
lagi satu projek besar is retreat program by our alumni. kat Penang nnt. yippee! ho ho holiday! =)

 
At 9:30 AM, Blogger iefa hussin said...

fuyo yo... marvellous pn farah

 

Post a Comment

<< Home